woensdag 18 februari 2009
QR Code
Dag Sloebers, kennen jullie het fenomeen QR code al? Zie http://www.qrcode.nu/. Je kunt zelf ook je eigen codes maken. Wordt voor het eerst toegepast in Utrecht op monumenten, zie http://www.ad.nl/utrecht/stad/2992206/Utrecht_heeft_wereldprimeur_met_barcode_op_monument.html. Een erg leuke toepassing van QR.
maandag 16 februari 2009
The internet of Things
Waarde Sloebers, vandaag gaan we het hebben over "The internet of Things". Daar zullen we de komende jaren nog veel over gaan horen. Waar gaat het over? Het Internet of Things betekent dat we allerlei voorwerpen aan het internet gaan koppelen. Dit moeten we ruim zien, van koelkasten, wasmachines, kamerplanten, kratten bier, grasmaaiers, winkelwagentjes, autosleutels, tot de kinderen, mobiele telefoons, surveillance camera's, auto, fiets, etc. Het komt erop neer dat we allerlei apparaten en andere objecten met internet verbinden en voorzien van smart sensoren en/of RFID tags. Hieronder een extreem voorbeeld waar we het over hebben.
Zie voor meer info ook http://www.mahalo.com/Twitter_For_Plants. De plant wordt uitgerust met een vochtsensor. Zodra het vochtgehalte onder een bepaalde waarde komt wordt via een mobiele verbinding een twitterbericht verstuurd via SMS of e-mail. Zo zijn er uiteraard ook allerlei andere sensoren die we kunnen gaan inzetten voor allerlei toepassingen, er zijn sensoren voor detectie van beweging (denk aan de buitenlamp die automatisch aanflitst en dit doorgeeft via internet), geluid, warmte (branddeur gaat automatisch dicht bij hitte en een seintje geeft via internet), vochtigheid (de plant hierboven...), ... Een mooi voorbeeld van het gebruik van sensoren is te vinden op http://www.icepick.com/ ("8 webcams, a toilet, doorbell, fridge and trashbin connected to the net", wat een geweldige sensor sloeber, zeg nou zelf!).
Daarnaast zullen in de toekomst steeds meer objecten worden uitgerust met RFID. De koelkast weet zodoende welke dingen er in zichzelf staan. Als er dan ook nog een sensoren in de melkpakken zitten, weet de koelkast ook dat het laatste pak half leeg is, en kan hij tijdig nieuwe producten bestellen via een automatische e-mail naar Albert H., uiteraard op basis van een lijst van favoriete producten die door de eigenaar is ingevoerd. De koelkast kan ook een variatietip doorgeven en om toestemming van de eigenaar vragen ... De Albert H. komt de spullen uiteraard aan de deur brengen. Indien de koelkast in de digitale kalender ziet dat de eigenaar binnenkort op vakantie gaat, dan hoeft er niet bijbesteld te worden...
Alle objecten, sensors en RFID tags hebben uiteraard een lokatie (via GPS of lokale plaatsbepaling). Deze lokaties kunnen naar GIS servers worden gestuurd, waarmee geavanceerde analyses uitgevoerd kunnen worden en triggers of geautomatiseerde werkprocessen via ESBs geactiveerd kunnen worden, al dan niet op basis van geofences. Denk bijvoorbeeld aan het huidige gebruik van mobiele telefoons om files in kaart te brengen. Op basis van lokaties en verplaatsingssnelheden van de telefoons wordt een inschatting gemaakt van de lengte van een file. Op die manier worden de telefoons gebruikt als sensoren. Op kleine schaal zijn in je huis alle objecten met RFID gelokaliseerd, je bent dus nooit meer wat kwijt (spijkerbroek, zonnebril). En als je per ongeluk een bierflesje in de vriezer legt waarschuwt je koelkast dat het bierflesje in het koelvak thuishoort ...
Ergo, het Internet of Things wordt dus één groot feest van apparaten die op basis van sensoren automatisch communiceren met ons (zie het filmpje; je kamerplant belt je op om even te melden dat ie dorst heeft...) of met computers. Ja sloebers, het wordt steeds gekker, the age of the machine is nearing ... zijn er ook sloeber detectie sensoren?
Abonneren op:
Posts (Atom)